Resor Studiebesök - F1 Kamratförening

Go to content

Main menu:

Resor Studiebesök

 
Program över F1 Kamratförenings vårutflykt
 
                                   22 Maj 2018
 
 
08.00       Avresa Gula Villan
 
09.30       Ankomst Rommehedslägret med kaffepaus
 
10.00       Guidad visning av Rommehedslägret
 
12.00       Lunch I 13 Dalregementet i Falun
 
13.30       Avresa mot Lugnets skidstadion
 
14.00       Besök i hopptornet med ”Lilla” skidmuseet
 
15.30       Avresa mot Västerås med ev. stopp vid St. Skedvi Vikabröd
 
17.30       Åter Gula Villan

Anmälan av deltagande vårresan
Anders Hård af Segerstad

Intresserad av en mc-resa med tema Kalla kriget i Sverige juni 2018?
Vi är två pensionerade officerare med två stora intressen: Militärhistoria och mc-åkning! Inom ramen för SMC (Sverige Motorcyklister, www.svmc.se ) vill vi informera om en mc-resa med tema ”Kalla kriget i Sverige”. Resan genomförs av oss på ideell basis, genom SMC Travel som är en icke kommersiell ”resebyrå inom SMC. Se SMC hemsida för mer information:

http://www.svmc.se/travel/Researkiv/Resor-2018/Kalla-Kriget-i-Sverige-6-10-juni/
Erik Mårtensson, PA/Övlt (FV), Örebro
Thomas Magnusson, PA/Mj (A), Finnerödja
Fl:s kamratförenings sommarresa år 2017

Tisdagen den 16 maj i strålande solsken, var det åter dags att träffas för den återkommande sommarresan, som i år gick till Laxön i Älvkarleby och Svenska Järnvägsmuseet i Gävle.
Laxön är en historiskt mycket intressant plats, där den ligger mitt i dalälvsfåran. Här har det unika laxfisket bedrivits sedan urminnes tider och sedan mitten av 1800-talet och drygt etthundra år framåt har Sveriges Ingenjörstrupper använt området som övningsplats för broslagning mm.

Vi blev förnämt guidade av Malin Björkvik och fick en rejäl lektion i Laxöns historia. I mitten av 1980-talet lämnade försvaret över Laxön till civilt ägo och är numera en rekreationsplats för allmänheten, där man kan njuta av utställningar, restauranger, caféer samt finns möjlighet till övernattning genom Svenska Turistföreningens försorg. Under sommaren går det att beskåda Sveriges Lantbruks Universitets (SLU) upptagning av lax för vidare framtagning av bl.a. yngel och annan forskning. Säsongen för detta börjar i juni.Resan gick därefter vidare till Svenska järnvägsmuseet i Gävle. En fantastisk samling av föremål som visar den Svenska järnvägens utveckling under 150 år. Vi fick möjligheten att åhöra den pålästa och trevliga guiden Olles redogörelse för hur snabbt tekniken har växt fram genom åren. Det gamla ångloket Prins August från år 1856 tid tills våra dagars supersnabba expresståg. Inte att förglömma alla dessa historier om rallare/rallarkvinnor som byggde järnvägar genom skog och mark med dåtidens primitiva redskap och boende.

Efter en välsmakande lunch och fotografering fortsatte färden till Gysinge Bruk, där vi beskådade den magnifika Herrgården från 1700-talet med dess omgivning. Efter att ha njutit av den sköna och trevliga miljön, med vackra hus och gamla stenbroar över Dalälven, fortsatte resan vidare till Västerås med Gula Villan som slutdestination och med massor av erfarenheter och ny kunskap i bagaget.

Anders Hård af Segerstad/ Olle Bröms
Copyright 2017 F1 Kamratförening
Back to content | Back to main menu