/Föredrag - F1 Kamratförening

Till innehåll

/FöredragÖppet hus
Torsdagsmötena i Gulla villan inställda tills vidare

Gula villan torsdagar 9.30 -12.00
Varje torsdag träffas vi i Gula Villan för en förmiddagsfika, inbäddat i gamla minnen. Den sista torsdagen i månaden under vinterhalvåret bjuds på ett ca 1 timmes föredrag följt av ärtsoppslunch. Exempel på föredragshållare vi haft under 2017: Markus Bergius om FN-uppdrag i SydSudan, Leif Hansson om  utbildning av piloter i Malawi och Surinam samt biskop emeritus Ola Söderberg om Reformationen.
Antalet besökare är ett snitt-tal, ca 30 st på vanliga torsdagar, och ca 40-45 när det är föredrag. Besökarna under torsdagsträffarna är nästan samtliga medlemmar i F1 Kamratförening Veteransektion. Under ett verksamhetsår har vi enligt gästboken närmare 1500 besök i Gula Villan på torsdagar.
 
Samtliga föredrag dokumenteras på video och DVD, vilket gör det möjligt att ta del av föredragen även för de medlemmar som inte kunnat deltaga i träffarna. Detta används i vår uppsökande verksamhet där vi i små grupper kan ta del av och diskutera föredragens innehåll.

Uppsökande verksamhet
Vi försöker att i möjligaste mån göra hembesök hos de av våra medlemmar som drabbats av sjukdom eller rörelsehinder. Vi hjälper även till med transport till våra träffar i Gula Villan för de som är i behov av detta. Slutligen ser vi till att de som så önskar kan ta del av föredragen i hemmiljö tack vare de inspelade alstren på video och DVD.
Föredrag

Samtliga föredrag i F1 Kamratförening hålls i Gula Villan på Hässlö, dokumenteras på video och DVD, vilket gör det möjligt att ta del av föredragen även för de medlemmar som inte kunnat deltaga i träffarna. Detta används i vår uppsökande verksamhet där vi i små grupper kan ta del av och diskutera föredragens innehåll.

Vi har för avsikt att med jämna mellanrum informera medlemmarna om diverse aktualiteter. Därför ber vi dig sända kansliet din e-postadress! F1:s Kamratförenings  kansli når du här på

Vårens föredrag 2020
Föredragen börjar 11,00
Föredragen den 26 mars och 30 april instälda på grund av corona viruset
Torsdagen den 26 Mars
Christer Bergström: Slaget om Storbritannien eller slaget om England? – En förändrad syn på detta episka slag

Inget luftslag i historien är mer känt än ”the Battle of Britain”.  
Här  kommer vi att gå in på djupet på detta. En ny syn, baserad på de  senaste forskningsrönen, presenteras förändrad syn på detta episka slag.
Christer  Bergström anses allmänt vara en av de världsledande experterna på  flygkriget under andra världskriget. Han har studerat ämnet i flera  decennier och utgivit 33 böcker i ämnet, flertalet på den  internationella marknaden. Han har i fyra decennier genomfört dussintals  resor i Tyskland för att besöka och intervjua pilotveteraner.

Föredragen den 26 mars och 30 april instälda på grund av corona viruset
Torsdagen den 30 April
Bo Lenander: Expedition Bjurälven: utforskning av Sveriges längsta undervattensgrotta
 
 

Bild från expeditionbjuralven.se
 
Det började år 1977 med att grottentusiasten Bo Lenander av en slump tog en paus på sandstranden till sjön som idag kallas Dolinsjön. För att få svar på var den fina sanden egentligen kom från tog han en dykmask och en sten och fridök till sjöns botten. Bakom sanddynerna såg han mörkt område. Det skulle kunna vara en grottöppning. Bo tog en bild med sin undervattenskamera, återvände till ytan men händelsen föll så småningom i glömska.
 
1997 gjorde ett dykande filmteam ett försök att nå in i sprickan men misslyckades på grund av den starka strömmen. Sedan skulle det dröja ända till 2007 innan en ny generation grottdykare bestämde sig för att göra ett nytt försök. Den här gången gjordes dyken på vintern, när strömmen är som svagast. Efter att ha sågat sig genom en meter is och skottat sig igenom ett grusparti fann de vad de flesta grottälskare bara kan drömma om: öppningen till vad som skulle visa sig vara Sveriges största undervattensgrotta.
 
I slutet av mars avslutades den åttonde årliga upplagan av Expedition Bjurälven. Expeditionen dyker i Dolinsjögrottan. Hittills har 1,5 kilometer kartlagts av grottsystemet som ingen vet längden på.
 
33 år efter sin första upptäckt och vid 66 års ålder är nu Bo Lenander en av deltagarna i expeditionen.
 
Källa kajakaventyr.com

Arkiv 2020
Torsdagen den 27 Februari
Mikael Oscarsson, ledamot i Försvarsutskottet

Vilken inriktning ska politiken för försvaret och samhällets krisberedskap ha? Hur ska det militära och civila försvaret arbeta? Vilken beredskap ska Sverige ha för till exempel naturkatastrofer? Det är områden som försvarsutskottet ansvarar för. Kustbevakning, strål- och elsäkerhet och regler om signalspaning är andra frågor som utskottet arbetar med.

Torsdagen den 30 Januari
Claes Bernander:
Chef för Open Skies kontrollverksamhet av militära resurser, öppenhet ger säkerhet.  
 
Open Skies -avtalet:
Open Skies-avtalet är en internationell överenskommelse från 2002, som innebär att vissa certifierade plan från medlemsländerna får utföra observationsflygningar över varandras territorium. Avsikten är att kunna kontrollera exempelvis upprustningar, truppförflyttningar eller annat som är av intresse för ländernas nationella säkerhet. Försvarsmaktens TP 100A certifierades som Sveriges officiella Open Skies-plan år 2004.

Bild och text Källa Försvarsmakten

Höstens föredrag 2019
Torsdagen den 31 Oktober
Kaj Johansson
Berättar om bygga och flyga modellhelikoptrar .

Torsdagen den 28 November
Carina Andersson kommer och berättar om hur det är att leva och bo i Kina.
(Tottes dotter).

Torsdagen den 26 september
Ulla Persson
Pensionerad kommunalråds syn på sin lediga tid
Ulla Persson (S) kom in i kommunfullmäktige i Västerås 1980. 38 år har förflutit sedan dess och hon har under tiden hunnit med att vara kommunstyrelsens ordförande och haft en rad andra styrelseuppdrag. Den senaste mandatperioden har hon varit ordförande i kommunfullmäktige i Västerås.

Vårens föredrag 2019
Torsdagen den 31 januari
Föredrag om Försvarets veteraner.
Inställt
Filmen "Nödlanda där ni kan" visades i stället.

Torsdagen 28 Februari
Swedish Air Force Historic Flight
Olle Norén
Swedish Airforce Historic Flight- SwAFHF. Syftet är att bevara flygplanstyper och materiel som funnits i svenska Flygvapnet. SwAFHF har varit verksamt sedan 1997 och samarbetar med Försvarsmakten och håller flygvapnets jetflygplansepok i luftvärdigt skick.
 
 
 
Torsdagen 28 Mars
Brigadgeneral Anna Eriksson
Kommer att berätta om sig själv och karriären i Försvarsmakten.
 
 
Torsdagen den 25 april.
Författare Anders Lif    
Son till Erik Lifh, svensk mästare i höjdhopp 1942. Anders Lif arbetade under många år som journalist vid VLT.


Föredrag Hösten 2018
2018-11-29
Då kriget parkerade på Hässlö : Amerikanska nödlandare i Västerås 1943-1945
Lars-Göran Dybeck
Föredraget börjar 11,00

Under åren 1943-1945 samlades en mängd amerikanska tunga bombplan på en svensk flygflottilj i Mälardalen. De hade alla tillhört de enorma armador som, dag efter dag, lyfte från England med mål i det naziockuperade Europa.
Förluster var tidvis stora, men några av de olycksdrabbade planen lyckades söka nödhamn i Sverige. Om de klarat nödlandningen och kunde återställas i flygbart skick flögs de alla till Västmanlands Flygflottilj i Västerås. Och bland de internerade flygarna utsågs mekaniker och piloter som skulle se till att hålla planen i stridbart skick. Samtidigt pågick en storpolitisk kraftmätning mellan Sverige och USA - där de internerade bombplanen och deras besättningar blev brickor i ett spel med höga insatser.2018-10-25
Haverier i flygvapnet under kalla kriget 1946-1991
Alf Ingesson Thoor

Vid den här tiden hade Sverige världens fjärde största flygvapen med mer än 1000 plan. Det blev vardag med dödsolyckor, 625 personer omkom i flyghaverier.
Tunnan och Lansen som flög under 1950-talet var hårt olycksdrabbade. Var tredje plan havererade. Det fans en stark tystnadskultur inom flygvapnet och ville man vara kvar var det ovanligt att kritisera den delvis oprövade utrustningen.

13 september 1961 störtade en Lansen ett tiotal meter från ett hus i Gute på Gotland. Ingen kom till skada – de två flygarna hann skjuta ut sig.
© Flygvapnet


Tillbaka till innehåll