Föredrag - F1 Kamratförening

F1 Kamratförening
Go to content

Föredrag
Den sista torsdagen i månaden under vinterhalvåret genomförs ca 1 timmes föredrag följt av ärtsoppslunch.


Samtliga föredrag dokumenteras på video och DVD, vilket gör det möjligt att ta del av föredragen även för de medlemmar som inte kunnat deltaga i träffarna.


Register över  kamratföreningens DVD samling
Föreläsningar på DVD kan Beställas av kamratföreningens medlemmar till ett lågt pris. "Kostnaden för en obränd DVD-skiva + porto".
Beställes på tel 070-339 51 566
Vid beställning Ange föreläsningsnummer Namn, Adress och telefonnummer.


Genomförda föredrag de senaste åren


Torsdagen den 27 Februari 2020
Mikael Oscarsson, ledamot i Försvarsutskottet

Vilken inriktning ska politiken för försvaret och samhällets krisberedskap ha? Hur ska det militära och civila försvaret arbeta? Vilken beredskap ska Sverige ha för till exempel naturkatastrofer? Det är områden som försvarsutskottet ansvarar för. Kustbevakning, strål- och elsäkerhet och regler om signalspaning är andra frågor som utskottet arbetar med.

Torsdagen den 30 Januari 2020

Claes Bernander:
Chef för Open Skies kontrollverksamhet av militära resurser, öppenhet ger säkerhet.  
Open Skies -avtalet:
Open Skies-avtalet är en internationell överenskommelse från 2002, som innebär att vissa certifierade plan från medlemsländerna får utföra observationsflygningar över varandras territorium. Avsikten är att kunna kontrollera exempelvis upprustningar, truppförflyttningar eller annat som är av intresse för ländernas nationella säkerhet. Försvarsmaktens TP 100A certifierades som Sveriges officiella Open Skies-plan år 2004.


Torsdagen den 31 Oktober 2019
Kaj Johansson
Berättar om bygga och flyga modellhelikoptrar .

Torsdagen den 28 November 2019
Carina Andersson kommer och berättar om hur det är att leva och bo i Kina.
(Tottes dotter).

Torsdagen den 26 september 2019
Ulla Persson
Pensionerad kommunalråds syn på sin lediga tid.
Ulla Persson (S) kom in i kommunfullmäktige i Västerås 1980. 38 år har förflutit sedan dess och hon har under tiden hunnit med att vara kommunstyrelsens ordförande och haft en rad andra styrelseuppdrag. Den senaste mandatperioden har hon varit ordförande i kommunfullmäktige i Västerås.

Torsdagen den 25 april 2019

Författare Anders Lif    
Son till Erik Lifh, svensk mästare i höjdhopp 1942. Anders Lif arbetade under många år som journalist vid VLT.


Torsdagen 28 Mars 2019
Brigadgeneral Anna Eriksson
Kommer att berätta om sig själv och karriären i Försvarsmakten.


Torsdagen 28 Februari 2019

Olle Norén

Swedish Air Force Historic Flight
Swedish Airforce Historic Flight- SwAFHF. Syftet är att bevara flygplanstyper och materiel som funnits i svenska Flygvapnet. SwAFHF har varit verksamt sedan 1997 och samarbetar med Försvarsmakten och håller flygvapnets jetflygplansepok i luftvärdigt skick.Torsdagen den 31 januari 2019
Föredrag om Försvarets veteraner.
Inställt
Filmen "Nödlanda där ni kan" visades i stället.


Torsdagen den 29 november 2018
Lars-Göran Dybeck

Då kriget parkerade på Hässlö : Amerikanska nödlandare i Västerås 1943-1945

Under åren 1943-1945 samlades en mängd amerikanska tunga bombplan på en svensk flygflottilj i Mälardalen. De hade alla tillhört de enorma armador som, dag efter dag, lyfte från England med mål i det naziockuperade Europa.
Förluster var tidvis stora, men några av de olycksdrabbade planen lyckades söka nödhamn i Sverige. Om de klarat nödlandningen och kunde återställas i flygbart skick flögs de alla till Västmanlands Flygflottilj i Västerås. Och bland de internerade flygarna utsågs mekaniker och piloter som skulle se till att hålla planen i stridbart skick. Samtidigt pågick en storpolitisk kraftmätning mellan Sverige och USA - där de internerade bombplanen och deras besättningar blev brickor i ett spel med höga insatser.Torsdagen den 25 november 2018
Alf Ingesson Thoor

Haverier i flygvapnet under kalla kriget 1946-1991

Vid den här tiden hade Sverige världens fjärde största flygvapen med mer än 1000 plan. Det blev vardag med dödsolyckor, 625 personer omkom i flyghaverier.
Tunnan och Lansen som flög under 1950-talet var hårt olycksdrabbade. Var tredje plan havererade. Det fans en stark tystnadskultur inom flygvapnet och ville man vara kvar var det ovanligt att kritisera den delvis oprövade utrustningen.

13 september 1961 störtade en Lansen ett tiotal meter från ett hus i Gute på Gotland. Ingen kom till skada – de två flygarna hann skjuta ut sig.
© FlygvapnetBack to content